Η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας έχει σημασία για την πρόληψη της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου. Η χρήση οδοντόβουρτσας και η χρήση οδοντικού νήματος είναι ο μόνος τρόπος για την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας. Καθένας πρέπει να εκπαιδευτεί για σωστό βούρτσισμα από μικρή ηλικία καθώς το βούρτσισμα αποτελεί τη σημαντικότερη μέθοδο ελέγχου της οδοντικής πλάκας στη δράση της οποίας οφείλονται οι σημαντικότερες παθήσεις του στόματος (τερηδόνα και περιοδοντική νόσος).

Έχει παρατηρηθεί ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος βουρτσίσματος είναι η ακόλουθη:

  • Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στη βάση του δοντιού (στο όριο ούλου δοντιού) λοξά με γωνία περίπου 45 μοιρών. Την πιέζουμε ελαφρά ώστε οι τρίχες της να εισέλθουν στη μικρή σχισμή που υπάρχει μεταξύ δοντιού και ούλου (ουλοδοντική σχισμή).

Γωνία 45 μοιρών
 

  • Κάνοντας πολύ μικρές οριζόντιες κινήσεις δόνησης (χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από τη θέση της) ξεκολλάμε την οδοντική πλάκα από τις περιοχές που συσσωρεύονται στα όρια των ούλων.

  • Ακολούθως απομακρύνουμε την πλάκα σύροντας την οδοντόβουρτσα από τα ούλα προς την άκρη των δοντιών.

  • Αρχίζουμε από τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και κατόπιν βουρτσίζουμε και τις εσωτερικές εξίσου καλά.


Εξωτερικές επιφάνειες
 


Εσωτερικές επιφάνειες

 

 

  • Για να καθαρίσουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών της άνω και κάτω γνάθου τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάνουμε τις κινήσεις που περιγράφηκαν πιο πάνω.

Μπροστινά δόντια
 

  • Τέλος βουρτσίζουμε και τις μασητικές επιφάνειες με παλινδρομικές κινήσεις της βούρτσα μπρος-πίσω.

Μασητικές επιφάνειες
 

  • Καλό είναι να ξεκινάμε το βούρτσισμα πάντα από το ίδιο σημείο της οδοντοφυΐας και να προχωράμε διαδοχικά στις άλλες ομάδες δοντιών. Με αυτό τον τρόπο δεν παραλείπουμε ποτέ κάποιο δόντι αβούρτσιστο.

Εφόσον καθιερωθεί προσεκτική εφαρμογή της μεθόδου με τη χρήση σωστής βούρτσας η οδοντική πλάκα αφαιρείται αποτελεσματικά. Λανθασμένο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά (τραυματισμός ή υποχώρηση των ούλων με αποτέλεσμα την αποκάλυψη των ριζών των δοντιών και την ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα).

Προτείνεται η χρήση οδοντόβουρτσας με μικρή κεφαλή μαλακιάς σκληρότητας. Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική από αυτή της χειρός. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αλλάζει όταν οι τρίχες καμπυλωθούν και γενικά το σχήμα της κεφαλής αλλάξει έστω και ελαφρά.

Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας κυκλοφορούν σκευάσματα τα οποία χρωματίζουν και αποκαλύπτουν την οδοντική πλάκα ώστε αυτή να γίνεται ορατή. Έτσι βοηθούν στη βελτίωση της τεχνικής βουρτσίσματος κάνοντας την αποτελεσματικότερη.

Κατάλληλες οδοντόκρεμες είναι όσες περιέχουν φθόριο σε ικανοποιητική συγκέντρωση (1450ppm). Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που πρέπει να ψάχνουμε στη συσκευασία όταν πρόκειται να επιλέξουμε μια οδοντόκρεμα.

Συχνότητα βουρτσίσματος:

Ιδανικά μετά από κάθε γεύμα πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει βούρτσισμα το πρωί αμέσως μετά το πρόγευμα και αμέσως πριν το βραδινό ύπνο. Το σημαντικότερο βούρτσισμα είναι πάντοτε αυτό πριν τον ύπνο γιατί όταν κοιμόμαστε μειώνεται η ποσότητα του σάλιου στο στόμα. Το σάλιο έχει αντιτερηδονογόνες ιδιότητες και η μείωση της ποσότητάς του στο στόμα θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ένα καλό βούρτσισμα πριν τον ύπνο.