Kyriakos Liverdos Dental Clinic
Οδοντιατρική Κλινική Κυριάκου Λιβέρδου
Ειδικός Χειρουργός Στόματος, MSc Εμφυτευματολογία
Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)
Αρχική Σελίδα
Κλινική
Οδοντίατρος
Πληροφορίες
  Γενικά για τα δόντια
  Παθήσεις του στόματος
  Οδοντική Τερηδόνα
  Περιοδοντική νόσος
  Ευαισθησία των δοντιών
  Οδηγίες στοματικής υγιεινής
  Λεύκανση δοντιών
Εμφυτεύματα
Επικοινωνία
Δήλωση Προστασίας
 
Λεύκανση δοντιών:

Η τεχνική της λεύκανσης των δοντιών είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο, ούτε για τα δόντια του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι γίνεται σωστά από τον αρμόδιο επιστήμονα ο οποίος και γνωρίζει τους ενδεδειγμένους κανόνες αυτής της διαδικασίας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λεύκανσης. Ο πιο έγκυρος και πιο αποδοτικός τρόπος για τη λεύκανση των δοντιών είναι να γίνεται και στο ιατρείο και στο σπίτι συνδυασμένα και πάντοτε υπό την επίβλεψη του γιατρού. Η διαδικασία αρχίζει στο ιατρείο και συνεχίζεται στο σπίτι με τους ειδικούς νάρθηκες – δισκάρια, που θα κατασκευάσει ο γιατρός και θα δώσει στον ασθενή για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του. Αυτοί οι νάρθηκες λεύκανσης πρέπει να χρησιμοποιούνται, για όσο καιρό συστήσει ο γιατρός και με τον λευκαντικό παράγοντα που θα συστήσει και πάλι ο γιατρός. Γίνονται επανέλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τον χρόνο χρήσης του λευκαντικού παράγοντα ή τον ίδιο τον λευκαντικό παράγοντα ή να επιμηκύνει ή να μειώσει τη διάρκεια της θεραπείας. Όλα αυτά γίνονται πάντοτε με την καθοδήγηση, τον έλεγχο και την επίβλεψη του γιατρού.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις και οι τύποι δοντιών κατάλληλες για λεύκανση. Υπάρχουν δόντια των οποίων το χρώμα αλλάζει πολύ εύκολα και υπάρχουν δόντια στα οποία αυτό δεν συμβαίνει και συνεπώς, ο γιατρός δεν μπορεί να κρίνει εκ των προτέρων ότι το χρώμα αυτών των δοντιών θα αλλάξει και θα βελτιωθεί. Αυτό πρέπει να εξηγείται με σαφήνεια στους ασθενείς, δεδομένου ότι η λεύκανση είναι μια «τυφλή» τεχνική και για να έχει καλά αποτελέσματα πρέπει να γίνεται σωστά η επιλογή κάθε περιστατικού.

Τι γίνεται όμως με τις λευκαντικές οδοντόκρεμες; Ανάλογα με τον τρόπο που δρουν κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Ο ένας τρόπος δράσης είναι με αποτριβή, δηλαδή περιέχουν κόκκους και με την τριβή μπορούν να αφαιρέσουν από την επιφάνεια του δοντιού κάποιες από τις χρωστικές που απλώς επικάθονται στις επιφάνειες των δοντιών. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται αυτές που στηρίζονται σε διάφορα λευκαντικά προϊόντα, δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάποια λεύκανση αλλά η λευκαντική τους δράση είναι πολύ μικρή, και στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αυτές που έχουν κάποια λευκαντικά χημικά προϊόντα και άλλες χημικές ενώσεις που γεμίζουν τους μικροπόρους της επιφάνειας της αδαμαντίνης, επιδρώντας λευκαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Άραγε πόσο διαρκεί η λεύκανση; Τα δόντια, ανεξάρτητα από την τεχνική της λεύκανσης και τον λευκαντικό παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί, έχουν την τάση να επανέρχονται στο προηγούμενο τους χρώμα. Βέβαια αυτή η τάση δεν καθορίζεται χρονικά για όλες τις περιπτώσεις το ίδιο αλλά με μέσους χρόνους, μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστο μια πενταετία και με τη σωστή συντήρηση του αποτελέσματος. Το σχήμα συντήρησης της λεύκανσης προβλέπει τη χρήση των μαλακών ναρθήκων στο ιατρείο ή στο σπίτι από τον ασθενή ανά εξάμηνο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Τελικά, η λεύκανση των δοντιών όπως και να γίνει πρέπει να γίνεται από τον οδοντίατρο και είναι σίγουρα μια ασφαλής θεραπευτική και αισθητική τεχνική εφόσον εφαρμόζεται σωστά.


Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ 16, 1ος όροφος, γραφείο 101
• 2324 Λακατάμια • Τηλ. 22323131 • kyriakos@liverdosdental.com.cy