Kyriakos Liverdos Dental Clinic
Οδοντιατρική Κλινική Κυριάκου Λιβέρδου
Ειδικός Χειρουργός Στόματος, MSc Εμφυτευματολογία
Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)
Αρχική Σελίδα
Κλινική
Οδοντίατρος
Πληροφορίες
  Γενικά για τα δόντια
  Παθήσεις του στόματος
  Οδοντική Τερηδόνα
  Περιοδοντική νόσος
  Ευαισθησία των δοντιών
  Οδηγίες στοματικής υγιεινής
  Λεύκανση δοντιών
Εμφυτεύματα
Επικοινωνία
Δήλωση Προστασίας
 
Σωστή διατροφή:

Η σωστή διατροφή, όσον αφορά την προστασία από την τερηδόνα, εστιάζεται ουσιαστικά στη μείωση της πρόσληψης ζαχαρούχων τροφών και ιδιαίτερα στην ελάττωση της συχνότητας κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών.

Τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας προσλαμβάνουν σάκχαρα από την τροφή για το μεταβολισμό τους με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του δοντιού μέσω της απομάκρυνσης ασβεστίου και φωσφόρου από τις οδοντικές ουσίες.

Διατροφή 1

Μηχανισμοί του σάλιου επαναφέρουν την οξύτητα (τη μείωση του pH) στη στοματική κοιλότητα μετά την πρόσληψη της τροφής. Με την επαναφορά της οξύτητας εναποτίθεται και πάλι ασβέστιο και φώσφορος στις οδοντικές επιφάνειες. Για την επαναφορά αυτή όμως απαιτείται χρόνος από 20 λεπτά εώς και δύο ώρες.

Έτσι αν οι μεταβολές της οξύτητας στο στοματικό περιβάλλον είναι συχνές (συχνή πρόσληψη τροφών και ιδιαίτερα ζαχαρούχων στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων) τότε η απώλεια αλάτων από τις οδοντικές επιφάνειες δεν προλαβαίνει να αποκατασταθεί. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο κίνδυνος για τερηδόνα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν τρώμε συχνά μικρές ποσότητες ζαχαρούχων τροφών (π.χ. μια καραμελίτσα μια ώρα μετά το φαγητό και μετά από μια ώρα ένα καφέ με 2 κουταλάκια ζάχαρη κ.τ.λ.) παρά όταν τρώμε μεγάλη ποσότητα αμέσως μετά το φαγητό (π.χ. ένα μεγάλο γλυκό αμέσως μετά το φαγητό). Κάθε φορά που λαμβάνουμε ζάχαρη γίνεται μια μικρή επίθεση στα δόντια. Ο σκοπός μας έτσι θα πρέπει να γίνει η μείωση του αριθμού αυτών των επιθέσεων.

Επίσης μέσα στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής προτείνεται η αντικατάσταση γλυκών και αναψυκτικών από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς.

Διατροφή 2

Τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, το άπαχο τυρί και το γάλα αποτελούν επιλογές που συνιστώνται για πρόχειρο φαγητό.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διατροφή των μικρών παιδιών. Η προσθήκη ζάχαρης στο γάλα ή στην κρέμα ή η επάλειψη του πιπερό με μέλι για να φάει το μικρό ευκολότερα ή επάλειψη της πιπίλας με μέλι για να μην κλαίει είναι ενέργειες καταστροφικές για την υγεία των δοντιών.

Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ 16, 1ος όροφος, γραφείο 101
• 2324 Λακατάμια • Τηλ. 22323131 • kyriakos@liverdosdental.com.cy